Pazar, Ekim 22, 2006

HAYIRLI BAYRAMLAR


Herkese sevdikleriyle beraber mutlu ve huzur dolu bir bayram diliyorum...

Sekerpare

Malzeme:
  • 250 gr erimis margarin
  • 2 kahve fincani siviyag
  • 3 yumurta ( 1 sarisini üstüne ayir)
  • 1 paket vanilya tozu
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldigi kadar un
Serbeti:
  • 3,5 su bardagi seker
  • 3,5 su bardaki su

Yapilisi:
  1. tüm malzemeleri karistirin ve dagilmayacak duruma gelene kadar yogurun. (kalbura basti tatlisindan biraz daha farkli bir hamur oldugu icin cok az daha sert oluyor eliniz de dagilmayak elips veya yuvarlak sekli verebiliyorsaniz unu yeterli demektir.
  2. yaglanmis tepsiye dizin ve 10-15 dakika dinlendirin.
  3. üzerlerine bir yumurtanin sarisini sürüp ortalarina birer findik batirip 175° derece önceden isitilmis firinda pisirin.
  4. Sekerpare sicak serbet soguk olsun. ( ben sekerpareleri firindan cikardiktan sonra 3 dakika bekletip öyle serbetliyorum)

Cumartesi, Ekim 21, 2006

Hindistan Cevizli Cikolatali Pasta


Bu ay esim ile ablamin dogum günleri bir gün arayla oldugu icin onlara sevgili Burcu'nun Hindistan cevizli cikolatali pastayi yapmaya karar verdim.Ki ne zamandir da gözüm bu pastadaydi ve ablamin yogun cikolatali pastalara bayildigi icin daha önceden böyle bir pasta yapacagimi söylemistim zaten.Daha yemeden mmmm cikolatali yap sakin öyle findikli cevizli birseyler yapma dedi:)) esim de findikli pastalari sever ama cikolataliyi da sevdigi icin bu pasta da karar kildim.Cokta iyi etmisim cünkü cok begenilerek yendi.Allah saglikli huzurlu sevdiklerimizle beraber daha nice dogum günleri görmeyi nasip etsin insallah.Bu pasta da tek degisiklik olarak muz yerine damla cikolata ekledim kenarlarini da cikolata ile süsledim.Birde malesef krem santim pek iyi degildi sanirim buzdolabindan cikardigimda cok sert bir krem di ama daha sonra erimeye basladigi icin beni baya bir üzdü ve bu yüzden birdahaki sefere disini sivi krema ile kaplamayi düsünüyorum.



Güzel tarifin icin tesekkürler Burcu :)

Pazartesi, Ekim 16, 2006

ye# 15 Türk ve Dünya Mutfagindan Bayram Tatlilari - BIHTI ( PIHTI ASI )


Bu seferki etkinligimizin ev sahipligini yapan arkadasimiz Dersaadet'e http://www.blogcu.com/Dersaadet/Dersaadet cok tesekkür ederim ve hala tatlilarin devami gelmekte oldugu icin kolay gelsin diyorum:).
Benim tatlim Cankiri yöresine ait.Aslinda sadece su ile yapilan bu tatliyi ben yarim ölcü süt yarim ölcü su ile yaptim..Nedense sadece su ile pek yiyemeyecegimizi düsündüm.Umarim Cankirili arkadaslar varsa bile kusuruma bakmazlar:)

BIHTI ( PIHTI ASI )

Malzemeler:
  • 1 su bardagi un
  • 3 su bardagi su ( ben 1,5 bardak 1,5 bardak süt kullandim)
  • 2 yemek kasigi tozseker
  • 1 cay kasigi tuz
  • 1 su bardagi pekmez
  • 1 su bardagi dövülmüs ceviz ici
  • 2 yemek kasigi tereyag ( ben bir yemek kasigi kullandim)
Yapilisi:
  1. Tencerede kaynatilan suya un, seker ve cimdik tuz katilarak hizlica karistirilir.Karisim koyu kivamli muhallebi kivamina gelinceye kadar pisirilir.
  2. Pisen hamur kasik kasik servis tabagina dizilir..Ya da tipki helva gibi servis tabagin üzeri düzeltilerek yayilir.
  3. Hamur sicak haldeyken üzerine pekmez eklenip. 10-15 dakika beklenir.( ben sicak sicak kasikla tabaga dizmeyi beceremedim o yüzden sogumasini bekledim)
  4. Sonra da eritilip biraz kizdirilan tereyagi pekmezli hamurlarin üzerine gezdirilir.
  5. En son asamada ise dövülmüs ceviz ici serpistirilen bihti servis edilir.Istege göre hamurlarin üzerine pekmez yerine tozseker de serpistirebilirsiniz.
Kaynak: Sahrap Soysal "Bir Yemek Masali"

Perşembe, Ekim 12, 2006

Donuts



Donuts

Malzemeler:
  • 1/8 litre ilik süt
  • 90 gr. tereyag ( oda sicakliginda)
  • 1/2 paket vanilya sekeri
  • 500 gr. un
  • 42 gr. maya
  • yarim tatli kasigi seker
  • 1 yemek kasigi ilik su
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 1 yumurta
  • 65 gr. seker
  • pudraseker
Yapilisi:
  1. Maya süt, 1 kasik su ve 1/2 tatli kasigi sekeri büyük bir kabta eritin.Bir kac dakika bekleyin.
  2. Tüm malzemeleri ( pudra sekeri haric) katip güzel yumusak bir hamur elde edene kadar yogurun.
  3. Hamurun mayalanmasi icin sicak bir yerde en az 1 saat bekletin.
  4. Mayalandiktan sonra tekrar yogurun ve yaklasik 2,5 santim kalinliginda hamuru acin.daha sonra kase veya bardak yardimiyla yuvarlaklar kesin.Icinide oymak icin kullandiginiz kaseden bir boy ufagi ile de bir yuvarlak daha kesin.
5. Bunlari tekrar yagli kagit serili bir tepside 15-20 dakika daha mayalandirin.
6. Bol yagda 2 tarafi da pisene kadar kizartin ve kagit havlu serili tabaga koyup yagini cekmesini saglayin


7. Daha sicakken bol pudra sekeri serpin.

Çarşamba, Ekim 11, 2006

Yogurtlu Etli Ekmek Tavasi



Bu tarif uzun zamandir dosyamda yapilmayi bekliyordu..Malesef tarifi nerden kesip dosyama eklemisim hatirlamiyorum..Biz cok begendik ve bundan sonra bayatlamis ekmeklerimi bu sekilde degerlendirebilirim..Asil tarifte tost ekmegi yaziyordu ama ben evdeki bayat ekmeklerimi kullandim ve sanirim böylesi daha güzel oldu:)

Yogurtlu Etli Ekmek Tavasi

Malzemeler:
  • 10 dilim ekmek
  • 400 gr. orta yagli kiyma ( ben kusbasi et kullandim)
  • 2 adet orta boy kuru sogan
  • 2 adet yesil sivri biber ( ben olmadigi icin kullanmadim)
  • 2 yemek kasigi domates salcasi
  • 1 su bardagi sicak su
  • 2 yemek kasigi zeytinyagi
  • 2 cay kasigi tuz, karabiber
Üzeri icin:
  • 2 su bardagi sarmisakli yogurt
  • 1 tatli kasigi tereyagi
  • 1 cay kasigi pul biber, kuru nane
Yapilisi:
  1. Öncelikle, kiymayi veya eti orta boy bir tencerede pisirip, orta ateste karistirarak 4-5 dakika kavurun.
  2. icine, ince dogranmis sogani ve sogandan daha ince kiyilmis yesil biberleri de ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  3. Simdi de zeytinyagini, domates salcasini ve suyu ekleyip karistirin.
  4. Tuzunu ve karabiberini de serpistirerek 6-7 dakika pisirin.
  5. Bir taraftan da büyük boy kare borcami veya firin tepsisini yaglayip, ekmekleri tepsiye yan yana dizin.
  6. Sicak kiymali veya etli sosu üzerinde gezdirip, 175 dereceye ayarli firinda 15 dakika pisirin.
  7. Önceden hazirladiginiz sarmisakli yogurdu üzerinde gezdirin.
  8. Son olarak, yagi kizdirip, pul biber ve naneyi ( ben nane eklemedim) ilave ederek ocaktan alin.
  9. Karisimi yemegin üzerinde gezdirerek sicak olarak servise sunun.

Brownie ve Damla Cikolatali Kurabiye? :)




Bu aksam herzaman duydugum ve gördügüm meshur Brownie'yi yaptim.Daha önce hic denememistim ve normal kekten farki nedirki aceba derken tarifte kabartma tozunun olmadigini farkedince aradaki farkin sanirim bunun oldugunu düsündüm:).Bir hevesle yaptim ama ne yalan söylim ben pek begenmedim.Bu seferde esim begendi:)bana biraz kuru geldi.Bunun özelligide budur herhalde dedi ve cayla afiyetle yedi.Birdaha yapmam herhalde diyorum ben hala:)
Damla cikolatali kurabiye? ye gelince aslinda biraz macerali oldu cünkü kurabiye degilde mürdüm erikli pasta yapmaya baslamistim kiii benim ufak canavarim buna müsade etmedi ve zamanimi kisitladi:) ne yapsam ki simdi ben bu hamuru derken amaaan en iyisi kurabiye yap gitsin dedim sert bile olsa cayla bir sekilde tüketilir dedim ve gercekten de cayla yenebilecek bir kurabiye yani caysiz pek düsünemiyorum acikcasi:).Evet evet kurulara takmis durumdayim:) ne yapim pek sevmiyorum.Ama bir kurabiye'den isirip birde cayimdan yudumlarken baya da güzel yendi.

Bu arada makinamin ayari bozuldu sanirim resimlerimi güzel cekmekte zorlaniyorum umarim bir an evel cagresini bulurum.